Monday, July 09, 2007

MEMANG TAK ADIL !!!!

Memang tidak adil. Mengapa mereka yang masih single selalu dipersalahkan ? Mengapa mereka yang tidak dimilikki selalu disalahanggap oleh mereka yang sudah memilikki ?

Ya, betul. Memang tumpang gembira jika ada di antara kawan-kawan sudah ada kapel. Tumpang gembira, sebab kawan-kawan sudah ada tempat untuk bermanja dan berkasihan. Yalah, tak sama kan, love as a friend with love as boyfriend/girlfriend. Memang berbeza. Rasanya lain. Sebab itulah, kita akan sentiasa mencari cinta.

So, bila ada kapel tu…masa yang diluangkan sudah pastinya akan terbahagi antara kekasih dan juga kawan-kawan. Obviously, masa yang diperuntukkan untuk kekasih akan lebih banyak. Lebih-lebih lagi, jika pasangan tersebut tinggal serumah. Lagi banyak masa yang akan diluangkan. Pagi, petang, siang dan malam, akan tengok muka yang tersayang je. So, tinggallah masa yang sedikit untuk diluangkan bersama kawan-kawan.

Jadi, kawan-kawan yang masih single ni…terkontang-kantingla. Tak tau nak buat apa. Sebab semua kawan-kawannya dah ada kapel. Semua dah ada “added responsibility”. Yelah, hati kekasih nak kena jaga. Kalau tidak, nanti kekasih lari. Itu dah kira baik tu. Buatnya, kekasih tu nak bunuh diri, kelar-kelar tangan, hantuk kepala kat dinding…siapa nak jawab ? Siapa yang susah ? Diri sendiri jugak yang susah kan….

Kawan-kawan yang single ni, faham. Komitmen itu penting. Komitmen itu satu tuntutan. Kalau tidak dilaksanakan, bisa porak peranda sesuatu hubungan. Bukan senang nak dapat seseorang yang nak sayang kita sesungguhnya. Jadi kenalah jaga kekasih tu bagai menatang minyak yang penuh. Oleh itu, kawan-kawan yang single ni, tak kisah. Tak mengapa masa yang sedikit diluangkan bersama kawan-kawan. Sebab, mungkin bila kawan-kawan yang single ni, ada kapel…perkara yang sama akan dipraktikkan. Jadi, kawan-kawan single ni faham lagi memahami.
Rimas la!!!!! Capai mic dan terus tarik note octave 7

Tapi, kadang-kadang kawan yang dah berkapel ni taknak faham dan taknak cuba memahami kawan-kawan yang single ni. Kawan-kawan single ni pun nak gak ada kapel. Cuma masanya belum sampai. Bukannya tak nak tapi kata orang, jodoh belum ada. Tapi, kawan-kawan yang dah ada kapel ni, masih lagi tak faham kenapa kawan-kawan single ni selalu tak available apabila diajak kuar bersama-sama. Kata mereka, kawan-kawan single patutnya banyak masa terluang sebab tiada komitmen dan tiada kekasih. Sepatutnya, kalau nak ajak kuar, anytime je boleh. 24 hours available. Jadi mereka hairan.

Kawan-kawan single ni, bukannya nak single sampai ke tua. Nak gak merasa indahnya percintaan macam kawan-kawan dah ada kapel. Jadi, mana saja ada masa terluang, dimanfaatkan sepenuhnya untuk mencari cinta. Paling tidak pun, dapat buddy pun dah ok. Yelah, kawan-kawan dah ada kapel, leh manja-manja dengan kekasihnya. Kawan-kawan single nak manja ngan sapa ? Kucing ? Sooo…old nak manja-manja ngan kucing. So, kenala cari someone untuk manja-manja. Mungkin untuk sehari dua ke. Kalau tak sesuai…lepas tu cari yang lain. Kalau sesuai, masuk dalam checklist “my future lover”. Yelah, hidup ini kenalah buat pilihan. Mana boleh serkap jarang je. So, lagi banyak pilihan, lagi banyak peluang untuk ketemu cinta. Betul ke ?

Jadi, kawan-kawan yang dah ada kapel ni, jangan nak main hentam keromo je. Kawan-kawan yang single pun ada gak “added responsibility”. If you can spend time with your lover, why cant I ? I pun ada lover jugak. Cuma tak official dan tak declare je. Dalam maksud yang lain, scandal. Why oh why....scandal nak ada banyak-banyak ? Sebab untuk banyakkan pilihan. Senang nanti. Mana yang tak berkenan, reject. Yang berkenan, simpan.

Asalkan kawan-kawan single ni tak available untuk hang out, terus assume ada date ngan orang lain. Walhal, kawan-kawan yang ada kapel ni, tak tau….kawan-kawan yang single ni nak gak masa-masa bersendirian. Tak semestinya nak cari one nite stand je. Maybe masa tu, balik kampong ke, tengah window shopping sorang-sorang ke, tengah tengok movie sorang-sorang ke, tengah dinner sorang-sorang ke, tengah melancong sorang-sorang ke…yelah, nama pun single. Jadi semuanya buat sorang-sorang. Lainla kalo kawan-kawan yang ada kapel. Semuanya berdua. From I dah jadi WE. Dari SAYA dah jadi KAMI. Kalau kawan-kawan single ni, ME,MYSELF & I je la. Nama pun single kan.

Memang tak adil. Kawan-kawan single selalu disangsikan oleh kawan-kawan yang ada kapel. Kenapa mereka tak boleh nak bagi support atau pun, at least tolong rasa gembira sebab kawan-kawan mereka yang single ni, still dapat enjoy the life to the fullest. Ni tidak, asyik full of doubts. Maybe, itulah uniknya persahabatan. Tapi, maybe they shud give some spaces to the single friends, I think.

Well, I do want to have a lover but luck is always not on my side. So, takkan aku nak marah. Just relax. Kalo ada, adalah. Kalo tade, lantaklah. Malas aku nak layan. Semuanya takleh caya. Baik aku single. Tapi bila single….semua orang nak doubt ngan aku. Bosan.

14 comments:

The Soul said...

hey, sapew ckp cinta salu indah, kekadang perit taw... chihihi... nway izzu, ur time will come for you to really attached with sumone, saba je sket... being single is not a curse... there are pro and cons, being single or coupled...:)~

zesty said...

saya setuju

izzu said...

takla, kdg2...aku trasa mcm tak adil. kalo org kapel hang out ngan kapel ngan diorg takpe...tapi, kalo yg single hang out ngan scandal, takleh la plak...byk tanya, byk doubts.

lps tu, kalo org single tak available nak jumpa org kapel, org kapel akan ckp...org single ni dah tak peduli kawan2...

padahal org single tak pernah bising pun, kalo org kapel tak available nak jumpa...sbb paham, org kapel dah ada kapel

Nafisah Sanuri Manjasmaradana said...

des y izu..
jomla kita buat kelab org single.

i nk manja ngan kucing je atau hamster.lps tu kita kawen kan hamster / kucing kita.

Anonymous said...

why nots??? mak baru kepulangan dr negara matahari terbit nih.. yuols dah kapel ke??? tahniah tahniah~!! - datin anastacia-

izzu said...

i sungguh terharu dengan kehadiran datin anastacia octavia ke blog terpencil i ni, lps balik bersumo dalam kimono di jepun sana.

yuols, ni salah paham la. i tade kapel lagi la. i still single. tahniah u tu, simpan dulu la. cuma ini apa yg i rasa, konflik antara org dah kapel ngan single

izzu said...

napisah manjalara....jom buat kelab single tapi i taknak jd mr president sbb i selalu tak available. i jadi ahli lelap je. apa kata u jadi pres ?

tapi kan, kalo kita kawin kan hamster ngan kucing, jadi ke nnt ? i rasa, sure hamster tu kena makan ngan kucing sblm kena kawen.

i rasa, i nak kawen kan ikan emas ngan ikan pirana. baru best...nampak cantik dan comel tp sbnrnya ganas...baru ada ciri2 mcm i, voley ?

Nafisah Sanuri Manjasmaradana said...

hahahahah..
errmmm kita kene cari ahli..lps tu lantik pres..gtu..

matila ahli kelab 2 org je.

U ganas tapi comel.
I comel tapi ganas.vley?

Wow!! taste!

izzu said...

ahahah, camne nak buat AGM, kalo ahli kelab 2 org je ?

Kelles, very der bertukar karakter katanya. Luar lain, tampak di dalam lain...penuh misterius githu

The Soul said...

ahaha keji~ motip? izzu bkn mak ubur2 ke kekeke

izzu said...

apa kaitan ubur2 ngan aku ? bukan ke ko yg beria2 nak jd ubur2 kan ?

Anonymous said...

mak pening!! yuols merasa pengantin ikan emas yuol mak jadikan shashimi.. xpun shushi.. merasa jamuan teh ala ala oshin...**mak tgh tingtong gas nih.. -datin anastacia-

izzu said...

motif, yuols larik topik ? i bukan buat sesi mari memasak bersama chef wan ( u la tu) tapi ini adalah sesi bersama cik sri siantan...luahan hati katanya

kebede said...

i rasa ini ada kene mengena ngan i ngan katong ke uols? nok, i was once in ur position and fully understood your situation.

Just that i dont want to defend myself or any of those friends that u have who are no longer single, but lets put it this way, being attached with someone does not mean that we dont understand and happy for whatever things that ur doing or experiencing.

U urself know that we dont have the luxury of time anymore. for me, i was hoping that i will still have some time to spend with my friends and whenever i had that opportunity, i want to capitalize it to the fullest.

that is when the tension gets in bila any of us cant come to the same alignment. this will take some time for people to sink in to the fact that people do have need and they want it to be full filled.

hopefully, one day all of us would be able to get ourselves adjusted to it.