Thursday, December 08, 2011

SCREWDRIVERS : TIADA SIAPA YANG MENGAKU

MANA screwdriver aku ????

aku tanya kepada orang A, jawapnya, : sudah diserahkan kembali ke tanganku

ternyata, tiada di tanganku.

aku tanya kepada orang B, jawapnya : tak tahu, tak ambil

ternyata, tiada juga di tanganku.

aku tanya kepada orang C, jawapnya : tak tahu, tanyalah orang A sebab dia yang kemas.

ternyata tiada juga di tanganku.

bila ku cari2 di sekeliling rumah, rupanya ada terperosok di dalam baldi dan tong2 cat, di belakang pintu, hasil daripada mengecat tempoh hari.

siapa yang letakkan di situ ?

ternyata bukan aku sebab aku memang tidak terlibat langsung dalam proses mengecat.

jadi siapa yang letakkan di situ ? A, B atau C ?

ternyata tiada siapa yang mengaku.

memang aku beli screwdrivers itu untuk kegunaan bersama tetapi lepas digunakan, pulangkan kembali.

ternyata tiada siapa yang mengaku

JADI, SIAPA YANG HARUS DIPERSALAHKAN ?

ADAKAH AKU SENDIRI YANG HARUS DISALAHKAN SEBAGAI PEMILIK SCREWDRIVERS ITU ?

yang pasti bukan aku kerana aku tidak akan letakkan screwdrivers itu di situ sebab aku punyai bilikku sendiri dan tempat simpanan sendiri

ternyata tiada siapa yang mengaku

Wednesday, September 14, 2011

LUAHAN 3


THESE

MONSTERS

ANNOY

ME

A

LOT

RENEW RESOLUTION


AKU NAK SPEND KAN MASA AKU DI GYM, DAH MENGGUNAKAN SEPENUHNYA MEMBERSHIP GYM AKU YANG BERBAKI 3 BULAN LAGI.

AT LEAST, DAPAT TURUN 10KG BY END OF THIS YEAR PUN DAH OK

AKU PUN NAK KENA JAGA MAKAN SBB AKU SENDIRI PUN DAH TENSEN NGAN KONDISI KULIT AKU YANG TAK BAIK2, SEBAB TAK PANTANG MAKAN

DAH TAK LARAT NAK JAWAB SOALAN2 CEPUMAS.

KENAPA ? MENGAPA ? BILA ? DI MANA ?

AKU RASA AKU MEMERLUKAN SOMETHING UTK DIVERTKAN PEMIKIRAN RUNSING AKU NI DARI MENGACAU KEHIDUPAN AKU

JADI LEBIH BAIK AKU PERSIAPKAN DIRI SEKARANG

AKU RASA SUDAH SAMPAI MASANYA UNTUK AKU MENGORAK LANGKAHKU SENDIRI

DAN JAGA DIRI SENDIRI

AKHIRNYA NANTI, AKU AKAN BERSENDIRIAN JUGA

LUAHAN 2


I

HAVE

BEEN

INVADED

&

I

DON'T

LIKE

IT

LUAHAN



SILENCE

IS

THE

BEST

TREATMENT

Wednesday, August 17, 2011

BATU LONCATAN




kita ingatkan, dia nak kenal kita dan nak berkawan ngan kita kerana dia suka kat kita

kita pun dah macam suka ngan dia

rupanya kita silap dan syok sendiri

sebenarnya dia kawan ngan kita kerana dia nak kenal ngan kawan kita

bila dah dapat peluang kenal kawan kita, dia suka pulak kat kawan kita

rupanya, kita ni hanya batu loncatan je sebab dia memang dah lama nak ngorat kawan kita


kalau macam tu, baik tak payah nak berkenalan langsung kalo kita ni hanya jadi sebahagian daripada modus operandi dia

baik dia terus terang je dari awal apa tujuan dia nak berkenalan dan berkawan ngan kita

tadela kita nak terasa hati sangat dan terkilan

tapi, kita tak kisah pun sebab kita dah biasa kena macam ni

cuma kita harap kawan kita tu bahagia la ngan dia

lagipun buat apa kita nak terus berkawan ngan org macam tu yang tak jujur

hanya tahu mempergunakan kita saja

kalau macam tu, kita nak tukar namalah jadi...

MOHAMMAD BATU LONCATAN BIN AMBIL KESEMPATAN


Sunday, July 31, 2011

BILA DAH START SUKA....


bila dah start suka.....orang di sana pula yang tidak suka. tetiba je, membisu seribu bahasa tanpa sebarang sebab. kita pulak yang jadi terpinga2, dok pikir2 apa sebabnya.

bila dah start suka.....orang di sana pula yang macam dah tak berminat. padahal, dulu, dia lah yang beria2 nak sangat nak kenal. message di FB, message di YM, message di HP. kita pulak yang rasa serba salah, takut2 ada buat salah.

bila dah start suka.....orang di sana pula anggap kita macam kawan biasa je. padahal kita dok tangkap syok kat dia dan berasa macam ada harapan. kita pulak yang rasa malu sendiri sbb dia tade pun perasaan lebih dari kawan.


bila dah start suka.....orang di sana pula yang buat hal. masa tu la, tetiba tade masa untuk kita. masa tu la, tetiba outstation sana sini. masa tu la, tetiba nak kena kerja overtime. kita pulak yang dok pikir2, busy sangat ke kerja dia sampai tade masa free langsung.

bila dah start suka.....orang di sana pula yang sangat cerewet. itu tak boleh, ini tak boleh. itu jangan. ini larangan. ada je pantang larang dan songehnyer. kita pulak yang rasa rimas, macam masuk plkn.

bila dah start suka.....orang di sana pula dah disambar orang. ingatkan dia layan kita sorang. rupa-rupanya, banyak lagi yang dia layan. kita ni back-up stock je, ranking no 5 je. buat simpanan jika orang yang dia layan tak bagi respon baik. kita pulak yang rasa macam bodoh sebab dok percaya sangat.

bila dah start suka.....orang di sana pula yang ada agenda tersendiri. kita dok percaya yang dia ikhlas berkawan dan memang nak kat kita. sebenarnya, buat kita sebagai batu loncatan je. kenal kita sebab nak tackle kawan kita. kenal kita sebab nak mintak belanja itu ini. kenal kita sebab nak senang mudah. kita pulak yang rasa dipergunakan, mcm la kita ni kaya sangat.

bila dah start suka.....orang di sana pun suka kita jugak tapi kita pulak yang rasa belum bersedia untuk ada relationship. takut luka lama berdarah kembali. lebih baik have fun ngan kawan2 je. tak perlu nak pening pasal relationship, kita pulak yang rasa macam hidup single lagi bagus daripada ada partner.

bila dah start suka....haih, pening.

Thursday, July 21, 2011

RULE OF THUMB


Rule of thumb in this kind of relationship:

1- jgn ada hubungan dgn mereka yang tak bekerja sebab ianya akan menyusahkan kita di kemudian hari (student kira kerja, jual burger pun kira bekerja)

2- jgn ada konsep "bunga rampai". Kalo sharing tidak apa. Kena ada konsep tong2. Aku byr ko ari ni, esok ko bayar aku pula. Sebab, kita tidak akan tahu siapa akan ambil kesempatan atas siapa. Melainkan mmg dah kaya dan duit banyak tatau nak buat apa.

‎3- jgn terlalu mudah percaya kpd pasangan. Kita kena ada sangsi walaupun sedikit. Sebab kita tidak tau bila pasangan kita atau kita sendiri akan curang. Lbh2 lagi kalo dia selalu lepak ngan org yg tak kita kenali dan tidak mau kenalkan kita kpd kawan2 barunya tanpa alasan kukuh

4- tgk keadaan phone dan segala profile online seperti fb/myspace/tagged (planet romeo/manjam, apatah lagi). Jikalau dia terlalu berahsia, tanak bagi kita tgk sapa fren list dia dan juga hide kita dr tgk profile dia, maknanya mmg ada something wrong. Tak perlu kita nk check sms atau mms dlm phone dia. Cukup sekadar kita tau phone dia dalam mode silent or not masa ngan kita. Dan adakah ada sms bertalu2 masuk after midnite. Jika ada, mmg dia curang

5-trust ur best friends more than ur partner sbb biasanya best friends akan bercakap perkara benar walaupun pahit (unless kalo best friends kita jenis suka caras org punya, tak kira)

Tuesday, July 19, 2011

SELAMAT ULANGTAHUN


SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE 29

Friday, July 15, 2011

LARRY CROWNE


PATUT TENGOK MOVIE NI. BEST GILERR!!!!

SAYA BAGI 4 BINTANG DARIPADA 5 BINTANG

EVERYTHING IS GONNA BE ALRIGHT

SAWADEE KAP


kamu hanya perlu hadapinya dengan tabah dan tidak mudah berputus asa
pantang sekali mengaku kalah
dont hate yourself
if you hate yourself
there will be no one to love you anymore
at least, please love yourself first before you can share the love with others

AKU pernah membenci dan menyalahkan diriku apabila yang terjadi tidak seperti yang aku harapkan
AKU kecewa dan setiap hari, perasaan marahku kepada diri sendiri tidak pernah surut
AKU tidak pernah sekali-kali menyalahkan dirinya atas apa yang terjadi

CERIAKAN DIRI DENGAN OUTSTATION SAMBIL MELANCONG. HI, EIFFEL TOWER !

KERANA aku menyangkakan akulah punca segalanya yang terjadi
KERANA aku yang lemah, tidak sempurna yang menjadi penyebabnya

tanpa ku sedar, itu semua telah membinasakanku dari dalam
sampai bila mahu begitu sedangkan si dia sudah gembira dengan kehidupan barunya
jadi, aku membuat keputusan untuk menyalahkan apa yang berlaku ke atas dirinya

pasrah sampai terlelap

AKU salahkan dirinya yang tidak tahu menghargaiku dan menghargai betapa tulusnya cintaku
AKU salahkan dirinya yang masih mentah dan tidak matang fikirannya
AKU salahkan dirinya yang pasti akan menyesal kerana tinggalkan aku
dan AKU salahkan dirinya kerana dia telah membuat keputusan yang silap kerana diriku lebih berharga dan bernilai dari dirinya

selepas itu, aku bisa bangkit kembali dan menempuhi hidupku seperti biasa
tanpa rasa kesal, sesal walaupun sayang masih ada tapi aku harus realistik
mungkin dia bukan yang terbaik untukku
dan yang sempurna untukku masih menantiku untuk menemuinya
itu apa yang aku lakukan sekarang

AKU BANGKIT KEMBALI !!! TERUS TAHAN TRAIN KE PERTH !!!

kamu dibenarkan rasa sedih dan kecewa
tapi jangan benarkan ianya membinasakan dirimu
air matamu begitu berharga dan ianya hanya untuk si dia yang tahu menghargaimu
tidak perlu rasa sedih dan pilu kerana masih ramai lagi yang menyayangimu
dan ingin memilikkimu
mungkin tidak terkecuali, aku

BAIK AKU BERCINTA NGAN KANGAROO JE

Wednesday, July 13, 2011

ADAKAH MUNGKIN AKU TIDAK LAYAK

Adakah terdetik di fikiran anda bahawa anda mungkin tidak menepati kriteria yang dikehendaki oleh bakal majikan anda. mungkin, pada dasarnya, anda sudah memenuhi semua kriteria yang dinyatakan tapi anda tidak tahu, kriteria manakah yang diambil kira oleh bakal majikan anda.

anda juga tidak tahu, apakah ciri2 lain yang dicari oleh majikan anda. ayat mudah, tidak semestinya, kita menepati kriteria yang dinyatakan, anda sudah automatik layak untuk diambil bekerja.

bukan anda seorang yang menghantar resume, mungkin ratusan yang hantar. tapi, mungkin dalam ratusan resume yang dihantar itu, tiada satu pun yang menepati kehendak bakal majikan. dan jika ada, mungkin bakal pekerja yang dipanggil temuduga ini meletakkan syarat tertentu seperti gaji, elaun, mobiliti, availability, yang tidak dapat dipenuhi oleh bakal majikan. jadi jawatan itu ditolak oleh bakal pekerja.

atau mungkin juga, apabila calon yang layak ini ditemuduga, mereka tidak menepati karakter, personaliti dan juga bakat yang bakal majikan perlukan. jadi bakal majikan terpaksa mengiklankan lagi.

ini hanyalah pandangan saya sebab saya pernah mengalami perkara yang sama seperti anda. kata-kata saya bukanla untuk melemahkan semangat anda tapi untuk membuatkan anda lebih gigih dan tidak berputus asa sampailah anda berjaya. jangan mudah mengaku kalah

CHEERS !!!!

Sunday, July 10, 2011

SEKALI LAGI ?

adakah aku bersedia untuk memulakannya sekali lagi ?
sekali lagi membuka ruang ini untuk jatuh cinta
sekali lagi untuk menyayangi dan disayangi
sekali lagi untuk berkongsi rasa
sekali lagi untuk berasa cemburu dan dicemburui
sekali lagi untuk merindu dan dirindui
sekali lagi untuk mencorak perjalanan hidup bersama
tapi adakah dia mampu untuk menerima kekurangan dan kelebihan aku
tapi adakah dia mampu untuk menerima aku seadanya
tapi adakah dia mampu untuk menerima aku secara keseluruhannya
tapi adakah dia mampu untuk bertahan
adakah aku bersedia untuk dilukakan sekali lagi ?

SEKALI LAGI ?

Thursday, July 07, 2011

dRII TREATMENT


tanggal 06 july 2011 merupakan hari pertama aku mencuba produk dRII
aku tergerak hati untuk mencuba produk ini disebabkan aku mengalami masalah kulit
berkaitan dengan parut chicken pox, jerawat yang severe serta untuk pemulihan kesihatan kulit
katanya, dalam tempoh 2 minggu akan terlihat perubahan
aku sudah membeli stok untuk sebulan
kita lihat hasilnya nanti
namun aku hanya berusaha dan mencuba
pasti Yang Maha Esa akan menentukannya

TERJEBAK LAGI ?

adakah aku ingin terjebak lagi ?
aku rasa, diri ini makin lemah untuk mengawal kekangannya
zahirnya aku gembira dengan apa yang aku milikki sekarang
batinnya aku masih lagi diselimuti kesunyian
adakah aku bersedia untuk memulakan sesuatu yang baru
adakah aku bisa untuk itu
adakah ianya akan mengizinkanku
dalam keadaanku yang lemah ini
aku laksana pahlawan yang kalah sebelum bertarung
kerana bagaikan ku tahu di mana pengakhiranku
tapi hati ini meronta untuk ditemani dan disayangi
walau aku mampu berdiri sendiri
adakah gagah kaki ini menampungnya
memang aku teringin terjebak lagi
tapi adakah aku berpeluang

TERJEBAK DENGAN LADY GAGA

Wednesday, June 29, 2011

PANDANGAN

Salam utk orang muda yg penuh semangat,

Saya dah 47 yrs old, pernah kerja swasta, gomen (DOSH) & business sendiri.

Sekadar berkongsi pengalaman. Semasa umur muda, usahakan untuk "plan apa yang anda mahu" @ "What do you want" dgn jelas & baik-baik. Seek advice dari otai2 yang sincere is very important.

Ingat, apa yang kita mahu itu tak semestinya baik untuk kita.

Sebab itulah, yang penting, "niat" mesti baik/ikhlas untuk dekat dgn Allah, kemudian tawakkal & ambil keputusan. Insya-ALLAH anda tidak menyesal di kemudian hari.

Kerja gomen memang relax di banding dengan kerja dgn swasta @ business sendiri. My advise, Dgn Diploma yang anda miliki, anda mesti ada hasrat untuk ambil Degree jika ingin meningkat kerjaya & pendapatan. Kalau nak further study full time semasa dgn gomen, mesti confirm dulu, tunggu queue & ikut seniority sbb org lain pun ada yg nk study juga. Exam gomen kena plan ambik cepat says within 1-2 years clear.

Oil & Gas adalah bidang yg bagus & berbaloi utk org muda yg minat cabaran/challenging dibandingkan dgn kerjaya di bidang2 yg lain. Ganjaran pendapatan yang lumayan untuk jangka panjang.

Fikir dalam2 & masak2 sebelum duat sebarang keputusan, sebab yang nak tanggung tu diri kita sendiri.

Ingat selalu pesan ini, "Kita dihormati kerana ilmu yang bermanfaat yang di amalkan bukan kerana pangkat atau harta yang kita miliki"

Decision is in your hand. Semoga kita berjaya memperolehi "kebaikan di dunia dan akhirat".

AMIN

Friday, June 10, 2011

It's good advice to get a second opinion.

Unethical Doctors

It's good advice to get a second opinion.

There were many instances, too. A friend of mine was diagnosed as a having a
septic leg and being a diabetic, he was told by the Damansara Specialist
Centre (at TDI) doctors that the leg up to his ankle must be amputated since
gangrene had already set in. It wouldl cost RM25K just to saw off the leg. I
told him to get 2nd opinion at the UKM Hosp (Govt) Specialist Centre. The
specialists there told him that there was nothing wrong with the leg and gave
him antibiotics instead. Today (4 years after the incidence) , at age 61, he
is still working and doing things such as climbing without much problems.

What would it be if he had listened to the unscrupulous doctors at Damansara
Sp Centre? He would be walking with crutches, poorer by 25K and without a job
to support his family. What a shame for these "Ugly Malaysians". I am sure
there are many similar instances which everyone can share.

So be careful, Malaysian Specialists are giving the nation a bad name. They
want to make money and make the patients suffer (more so if you have an
insurance coverage). It is best to seek 2nd and 3rd opinion to be very
sure....TOM

Dear friends,

I am a general surgeon in private practice in Kuala Lumpur . I would like to
bring to the attention of the public the unethical practices of some doctors
in private practice.

An 8-year-old boy was brought to see me by his father after suffering from
fever, cough and vomiting for 1 day. He DID NOT HAVE ANY ABDOMINAL PAIN. He
was initially seen by a general practitioner who insisted that the father
bring him to see surgeon G at a specific private medical centre in Kuala
Lumpur. The father at first refused and had wanted to bring his son to the
medical centre where he was born but relented when the medical practitioner
said that surgeon G will order some blood tests and will send his son home
with some medications.

However, when he brought his son to see surgeon G, the surgeon examined his
son's abdomen and pressed so hard that he elicited pain. Then the surgeon
told the father that the son had a perforated appendix and insisted that he
be operated the same night. The father was baffled because his son did not
have any abdominal pain prior to that excrutiating examination but he
reluctantly agreed upon insistence by the surgeon. About 1 hour prior to the
surgery, the father suspected that something was not right and he asked for
his son to be discharged. He then brought his son to see me.

The first thing I noticed was that the boy had a slight cough but he was
very active. His father told him to jump to prove that he did not have any
abdominal pain, which he did with great enthusiasm. After a thorough
examination, I was convinced that the boy did not have appendicitis and
definitely not a perforated one. I treated him symptomatically for upper
respiratory tract infection and sent him home with some medications. The
father was outraged with what happened to his son earlier but he was
relieved that his son was saved from an unnecessary surgery. Professionally,
I could not tell him that surgeon G may have tried to cheat him but, in my
heart, I knew that was the case because I knew surgeon G very well and had
inherited a few of his patients whom he operated upon and had botched the
surgeries.

The next day, surgeon G called me and asked what happened to the patient. I
told him I was certain that the boy did not have a perforated appendix but
he insisted that the boy was very sick and had rigors (severe shivering)
when he first saw him. Surgeon G said the boy improved tremendously after
one dose of antibiotics. In my years of practice, I have not come across one
case where one dose of antibiotics can cure a case of perforated
appendicitis. IT IS JUST NOT POSSIBLE! He also said that the boy's father
was a liar and had lied about his son not having any abdominal pain. Well,
dear readers, I am a parent too. No father will lie about his son's health
because he would have wanted the best treatment for his son.

I suspect surgeon G is giving kickbacks to many general practitioners to
send patients to him to operate. In return, he would pay these general
practitioners for each patient referred to him. He would cooperate with the
general practitioners to convince the patients that they need urgent
surgery. I have personally worked with surgeon G and I know that his skills
are questionable. He told me once that it is alright for a patient to have a
recurrent disease as a result of his incomplete surgery because he would
then refer the patient to another surgeon to tackle the problem. He had
caused one death from a thyroid operation and at least 2 cases of
complications after gall bladder surgeries which he refused to admit fault. In
his clinic he has medical books with pictures of dangerous diseases which he
uses to scare his patients into accepting surgery.

I am writing this to alert the public that there are doctors who are out for
money only and are unethical in their practices. It breaks my heart that
there are such individuals practising freely and fleecing off unsuspecting
and vulnerable patients and giving this noble profession a bad name. The
only defence patients have is to be knowledgeable about their own illnesses
and not be afraid to ask questions. All patients have to right to a second
opinion and no doctors should coerce their patients to accept treatment
against their will. The only consolation I have is that most doctors, both
in public and private practice, are still ethical and are sincere in helping
their patients.

Please circulate this article to your friends and loved ones and lets hope
no one will suffer in the hands of surgeons like surgeon G. Also, beware of
the general practitoner who insists that you see a particular specialist in
a particular hospital because he could be working hand-in-hand with that
doctor.

Thank you.

JOM KITA SEMBUR DOKTOR YANG TAKDE ETIKA NI

JOKE FOR TODAY



Monday, June 06, 2011

TERLUPA UNTUK BERSYUKUR

Kita selalunya terlupa untuk merujuk balik term and condition dalam offer letter. Sebaliknya, kita terus signed tanpa membaca dengan teliti, tentang hak kita sebagai pekerja, hak majikan dan juga lain.

Saya bukan racist, cuma saya lebih suka sekiranya kita bersatu sebagai muslim. Banyak org cina, india dan bangsa lain, beragama islam dan kalau kita bersatu sebagai muslim, pasti benda ini tidak terjadi.

Lagi satu, saya ingin bertanya, kenapa kita tidak mengamalkan konsep bersyukur? Mungkin syarikat tersebut indah khabar dari rupa tapi saya rasa hujah yang diutarakan tidak profesional. Saya hairan, dalam masa yang sama, kita circulate info pasal keagamaan, pasal menjadi muslim yang baik, pasal menambahkan iman tapi apa yang kita lakukan ini adalah sebaliknya.

Saya bukanlah alim ulama, tapi iman senipis kulit bawang saja. Kita sebagai profesional, hendaklah meneliti isu ini secara bijak. Selagi syarikat itu tidak melanggar undang2 buruh malaysia, selagi itu tiada kesalahan. Hanya perasaan tidak puas hati, disebabkan kehendak kita tidak dipenuhi. Mungkin, tuan2 semua dpt peluang lebih baik, jadi pergilah ke sana. Biarlah mereka yang masih muda dan hijau ini mencuba nasib, mencari rezeki dan menimba pengalaman di kencana.

Bila sudah dpt tawaran yang lebih bagus, pergila ke tempat lain pula. Itu lumrah manusia yang bekerja. Lebih2 lagi dlm industri oil and gas ni, lompat sana sini adalah biasa.

Tuesday, May 31, 2011

*pose berteleku depan sejadah*

Kalo nak sembahyang, kat mana2 bumi tuhan ni, leh sembahyang

Tapi, kenala sedikit cerdik kalo nak pilih tempat sembahyang. Yang pasti tempat tu bersih

Janganlah sembahyang di depan jamban atau pun di tempat org buat maksiat

Sebab itu, I tak sembahyang di siloso beach

Lps je countdown, I terus balik hotel dan sembahyang subuh di bilik hotel, nasib baik bwk kompas, sng nak tau arah kiblat.

Takleh nak berjemaah sbb, area hotel tade masjid dan area org cina.

I sebilik ngan mark, jadi tadela berjemaah.

Org lain, I tatau.

U dok di umah, sembahyang berjemaah tak ?

Friday, May 27, 2011

MAKAN AYAM


Tuesday, May 24, 2011

Berapa gaji SHO layak dapat?

PERSOALAN :

Salam semua,

kalau macam fresh graduate Dip.OSH dan NEBOSH cert. cam maner tu scale gaji?pengalaman punn sekadar latihan industrian 3 bulan.

JAWAPAN :

from what i know, 3 months industrial internship was not considered as working experience.

for your status, you are still categorize as fresh graduate although you have the Dip in OSH as well as NEBOSH.

yup, you get all the qualification and i am sure that your qualification will meet most of the job advertisement but do you have enough experience to perform the job ? study and working is too different things. study you can just refer to the books and lecture notes but working, you need experience to solve some of the issue at the workplace.

maybe, starting should be RM 1.8K

WORK DILEMMA 2 ?

Salam,

From my opinion, when we are being offered with any job, we need to read and review the offer letter. Basically, the offer letter will indicate your duties and responsibilities as well as your job description and job function in the respective company. If we agree with the term and condition, then we need to sign the offer letter. If not, you can ask your future employer to revise the offer letter to suit your preferences.

If the employer ask you to do the extra job which still related to hse matters, you need to perform the job well as per agreed in the offer letter.In other words, we will bind by the "working contract" with the company.

For my case, i am QHSE engineer in my company. Since we are small company, only me who runs the quality, health, safety & environment department. Basically, i do everything which related to QHSE matters. I am the SHO, QMS as well as the Training Coordinator for the company. Besides, i also incharge with tender documents which related to QHSE. It is quite hectic but i manage to do everything (although there are some matters slipped and not completed on time). I take it as a challenge and i want to prove myself to the management that i can perform well although with limited resources. But, as a reminder, you have to be "smart" with your boss/management. Not easily accept any task without knowing the risk and consequences of it. That is why you need to do some research and ask experience guys for some advices (you can get experience guys, in this society)

in my previous company, i was given the position of hse engineer and my so called little amount of expertise, only limited to hse matters. When, i changed job, my current company offered me qhse engineer position. Thats mean, quality was added in my job scopes. With zero knowledge of quality, i accepted the offer as a challenge. Throughout a year, i learned a lot with the hard way and managed to bring my company for iso 9001:2008 audit and received the certification.

After a year working here, i am so lucky when finally the management give me an assistant to help me running the department. My point is, it is ok to do other task which outside SHO scope. You can learn more, widen your knowledge and will get added working experience. I believe, it will give you more advantage in the future and will give you extra points in your resume. This is my advice to fresh graduates since it will help you in your future job

If you want to be specific and carry out SHO task only, it is up to you. But for me, it is good to do the extra work (if it will not effect your primary task) since you can get a lot of benefit from it. Stay focus and think positively. It is like an investment. You will not receive the "profit" on the dot but you can harvest it in the future. When? only you know.

My 2 cents,

izzuddin abdullah
qhse engineer

p/s: my senior said to me, "if you have HSE and QUALITY in your portfolio/resume, obviously you will be more standout from others and have better chances to be picked.

HSE Policy.?

PERSOALAN :

Salam and good day to all,

Kawan ada confuse sikit tentang polisi KKP, yang mana dalam akta OSHA1994 tak tertulis tentang kewajipan majikan untuk menandatangani polisi tersebut..yang tertulis hanya kewajipan untuk menyediakan dan menyemak seberapa kerap yang boleh..

Tapi sekarang ni memang kita semua dah tahu majikan perlu tandatangan kat polisi tu untuk menunjukkan dia commit..

Tapi ada tak bukti kukuh selain disebutkan diatas yang mengatakan majikan perlu menandatangani polisi KKP tu?

So any idea on this case members? Let us share


JAWAPAN :

Polisi terutamanya polisi KKP adalah merupakan ‘legal document’.

Bagi membuktikan bahawa ianya disahkan oleh majikan, maka tandatangan adalah perlu.

Dan ianya perlu ditandatangan oleh orang yang berkuasa memastikan polisi dipatuhi.

Dokumen tak ada tandatangan tak laku...

mesti kena ceo/md yang sign, letak nama dan position dia, dan date

kalo tak, it totally shows, ur management not concern bout safety.

guna ayat, di atas tadi, dan ckp kat management.

KKP Policy, adalah satu legal document, so, itu yg kena ada signature.

well, it is up to u to persuade and convince ur management about this. it is one of sho skills too :)

Bagi saya, itu tidak cukup untuk meyakinkan client dan juga auditor sekiranya kita mahu di audit dengan iso 9001:2008 atau pun iso 18000:2007


bagus, kalo management tunjukkan sokongan, tapi policy kkp yg bertandatangan adalah sbg bukti bertulis yg nyata sekiranya, dosh mahupun client meminta bukti.

Pandangan saya, sahabat kita yang bertanya ni, perlula rajin membaca dan juga membuat "research" lebih sedikit agar ilmu dan pengetahuan bertambah. Ini akan menunjukkan yang anda adalah seorang yang "independent" dan tahu bagaimana untuk mendapatkan maklumat.

spoon feeding, not actually relevan in this time anymore. lagipun, isu KKP policy ini adalah satu aspek yang paling asas dlm hse. so, mungkin anda boleh join mana training dan hantar sekali management ke safety awareness training

my 2 cents

mohd izzuddin
qhse engineer
masih dalam pembelajaran

Offer Letter - Scam @ Betul

saya ingin suarakan satu pandangan

saya tidak faham kenapa anak-anak muda kita terlalu ghairah untuk bekerja di luar negara. saya paham, bahawa masa muda adalah untuk mengumpul kekayaan kerana kita mungkin ada perancangan untuk berumah tangga, membela keluarga dan lain2 lagi keperluan persendirian.

tapi janganlah terlalu mudah percaya dengan tawaran pekerjaan melalui internet dan email yang dihantar padahal tidak pernah dipohon dan mungkin tidak pernah juga meng-upload resume di website pekerjaan luar negara.

tidakkah terdetik yang, ianya nampak sangat meragukan dan urusan yang dilakukan terlalu mudah ? padahal untuk apply visitor visa pun prosedur nya agak ketat, apatah lagi kalo working visa untuk bekerja di satu2 negara di luar malaysia. memang ketat dan melecehkan. yang pastinya, tanpa pembayaran pendahuluan yang melampau. hanya pembayaran pemprosesan yang minimal yang dikenakan oleh embassy. tidak ketinggalan, sesi interview akan dibuat di kedutaan negara tersebut di malaysia, sebelum mereka boleh meluluskan apa2 permohonan untuk visa atau working permit.

tolong dan tolonglah berhati-hati dan buatlah sedikit penyelidikan. tanya kedutaan negara tersebut di malaysia. just give them a call and ask them info about the recruitment, sama ada betul atau palsu.

LYNAS

Saya ingin bertanyakan pendapat SHO semua. adakah kita bersetuju dengan projek Lynas ini ?

JAWAPAN SAYA:

i do support "NO LYNAS" in Malaysia.

Saya menyokong penggunaan tenaga nuklear di Malaysia sekiranya ia dilakukan oleh profesional dan dapat membantu kerajaan dalam mengatasi masalah tenaga. tetapi bukan dengan memilih syarikat yang mempunyai rekod buruk dalam pengurusan tenaga nuklear.

ayat mudah, sekiranya negara eropah dan australia yang jauh lebih moden dari kita menolak LYNAS, kenapa kita yang jauh ketinggalan, mahu menerima LYNAS di Malaysia. Bukankah ini satu langkah yang kurang bijak.

Saya menyeru kepada para SHO agar kita membantah kemasukan LYNAS dalam Malaysia.

Timbalan Pengerusi dalam Safety Committee??

PERSOALAN :

Salam, ingin bantuan pendapat tuan..

Sebentar tadi saya berdebat dengan bos saya (sebelum itu beliau menyuruh saya merangka satu struktur Safety Committee) yang mana setelah melihat sturktur tersebut, beliau meminta saya memasukkan satu lagi jawatan iaitu Timbalan Pengerusi dalam committee tersebut. Saya mengatakan bahawa saya tidak jumpa di dalam law atau mana-mana praktis lg di mana-mana company yang ada jawatan Timbalan Pengerusi dalam safety committee.

Kemudian, saya bertanya beliau, mengapa perlu ada Timbalan Pengerusi dan apa tugasnya? Beliau menjawab untuk menggantikannya mempengerusikan mesyuarat jikalau ketiadaan beliau memandangkan beliau tersangat sibuk. Saya menjawab, jika beliau tersangat sibuk, dan risau tidak boleh commit, beliau boleh melantik second person after him untuk menjadi pengerusi. Tetapi beliau bantah dan tetap mahukan dirinya sebagai pengerusi dan pada yang sama ada jawatan Timbalan Pengerusi.

Ok, saya menjawab lagi, jika beliau risau tidak dapat mempengerusikan mesyuarat, menurut Peraturan 23(3), Safety Committee Regulation 1996, beliau boleh melantik pengurus yang diberikuasa untuk mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa semasa beliau tiada.

Tapii....beliau tetap taknak dengar penjelasan dan inginkan diadakan jugak Timbalan Pengerusi ini.

So, mohon pandangan, bolehkah atau perlukah ada Timbalan Pengerusi ini dalam safety committee? Nanti setiausaha nak letak bawah Pengerusi ke Timbalan Pengerusi?


JAWAPAN :

Pada pandangan saya, boss kamu boleh diletakkan sebagai advisor. dan jawatan timbalan pengerusi oleh ditiadakan. hanya ada pengerusi sahaja

dia nak tunjuk penglibatan dia dlm safety walaupun dia takleh nak commit. ini sudah bagus!!! at least dia nak join safety committee. kebanyakkan boss akan mengelak dan tak mau terlibat.

refer attached file sbg contoh mudah.


bro, jangan la terlalu strict sangat. benda ni simple je. kita kenalah ada linearity dan ubah suai ikut situasi. lagipun osh act tu sbg minimum requirement dan self regulation. kalo kita buat lebih drpd minimum requirement, lagi bagus

saya mahu boss sebegini, sebab dia tunjuk concern dlm osh.

maybe senang nak mintak budget utk safety program

yang ikhlas,
mohd izzuddin
qhse engineer yang masih lagi belajar

WORK DILEMMA ?

ini adalah satu perkara yang mudah.

jika kita suka dengan kerja kita dan apa yang kita buat sekarang, isu ini tidak akan timbul.

jika tidak suka, carilah peluang lain. dengan ayat mudah, mencari peluang di syarikat lain.

tapi anda kena ingat, industri oil and gas tidak begitu melihat kepada academic qualification kerana experience lebih penting.

saya hanya grad dengan 3rd class degree dan cukup susah untuk saya mencari kerja.

alhamdulillah, ada company sanggup ambil saya kerja dan saya tidak kisah dengan gaji yang rendah sebab saya tahu, saya memerlukan pengalaman.

fyi, saya adalah chemical engineer tapi saya bekerja sbg qhse engineer. memang tiada langsung berkaitan dengan apa yang saya belajar. sebab saya tahu, saya tidak boleh terlalu memilih, kerana academic qualification saya tidak sebagus anda. kalau kita attend interview yang sama, sudah pasti anda akan menang on paper kerana, academic qualification anda lebih bagus.

jadi, saya mula dari bawah sbg trainee hse engineer dengan gaji yang kurang dari rm2k. hidup di kl memang costly tapi kita kena sesuaikan diri. dalam masa yang sama, saya buat semua kerja yang related qhse tanpa banyak soal. saya beruntung, saya dpt boss yang bagus sebab dia tidak mahu ajar saya directly. dalam kata lain, saya kena usaha untuk belajar sendiri dan kena selalu bertanya dengan staff senior. dan saya juga diajar untuk multitasking. walaupun saya qhse engineer tapi saya kena tahu pasal procurement, pasal finance, pasal hr dan tidak boleh tidak pasal safety itu sendiri.

saya tidak kisah dihantar ke offshore berminggu2 (sebab dapat offshore allowance) dan menjadi "KULI" kepada safety officer di sana sebab saya tahu, di situlah saya akan dapat experience saya. dan saya semakin cinta dengan kerjaya saya. saya lupakan langsung tentang profression "chemical engineer". kerana qhse memberikan saya peluang baru.

jadi bila peluang kerja baru datang, saya terima dengan hati yang gembira kerana apa yang saya mintak, semuanya dapat. saya diberikan gaji dua kali ganda dari gaji di syarikat lama. saya berpeluang outstation ke luar negara, saya berpeluang berjumpa dengan client2 dan saya sudah ada assistant sendiri. kenapa saya dapat semua ini ? sebab saya sudah ada experience di syarikat lama dan sudah pasti "agak senang" untuk saya "menewaskan" calon lain yang kurang pengalaman walaupun academic qualificationnya bagus.

bagi saya, ambikla peluang yang ada untuk belajar sebanyak yang mungkin. jika kita tidak suka dengan kerja sekarang, masanya untuk mencari kerja baru. tetapi kekangan kewangan pasti ada, kerana siapa mahu bekerja dengan gaji yang sedikit ? sudah pasti, semua manusia mahu kerja senang, dan gaji banyak. seperti keadaan saya sekarang, gaji ok(alhamdulillah) tetapi workload sgt melambak2 (bagaikan buat kerja untuk 3 org) dan stress pun tinggi. tapi, saya sabar dan happy sebab ini yang saya mahukan.

bidang risk assessment sgt luas. syarikat oil and gas yang besar2, mempunyai dept risk assessment yang tersendiri. jika tidak berminat, anda boleh masuk consultant. risk assessment terlalu luas scope nyer. saya sendiri masih belum mahir dalam aspek risk assessment walaupun sudah bergelar safety officer. masih byk perlu dipelajari. hse case, hazop, hazid, asset risk management dan lain2.

biasanya, young engineer memang selalu mengalami "dilemma" sebegini. tidak sabar dan suka terburu-buru. take your time and do the risk assessment on yourself. adakah berbaloi bertukar kerja atau pun stay di syarikat sama tapi dengan pelbagaikan lagi task anda.inilah masanya untuk anda apply risk assessment.

yang benar,
mohammad izzuddin
qhse engineer
(masih dalam pembelajaran)

Wednesday, February 16, 2011

CATALYST


Now, I do understand that u do not need me anymore.

Today, I just completed my task to be a catalyst in your life.

I wish u good luck in your future undertakings.

Tuesday, February 15, 2011

PORT HARCOURT , NIGERIA - PARIS - SINGAPORE - KUALA LUMPUR (PART II)

KUALA LUMPUR - SINGAPORE - PARIS - PORT HARCOURT , NIGERIA (PART I)


FROM KUALA LUMPUR, MALAYSIA to SINGAPORE


FROM SINGAPORE to PARIS, FRANCE




FROM PARIS, FRANCE to PORT HARCOURT, NIGERIA











AT PORT HARCOURT, NIGERIA








KUALA LUMPUR - BANGKOK - PATTAYA - BANGKOK - KUALA LUMPUR

PEMANDANGAN PATTAYA DARI BERANDA HOLIDAY INN HOTEL, PATTAYA

dah lama event ni tapi baru nak update sekarang. sebab, sekarang baru ada masa nak menaip. ini pun, patutnya kena siapkan report tapi disebabkan malas, so, baik update blog dulu.

last month, kompeni aku antar gi training ke Pattaya, Thailand. Training di-organize oleh HQ Office from US. So, untuk region southeast asia, Pattaya telah dipilih. Training ni pasal HSE, namanya, CAUSE MAP ANALYSIS.

so, boss aku anta aku (sebenarnya, aku yang mintak nak pergi sbb aku tak pernah sampai Pattaya lagi) dan boss aku suruh bawak sorg staff (sibuk je, nak ikut) untuk join training ni bersama-sama.

so, training ni diadakan pada 24hb - 25hb January 2011. Jadi, kitorg datang awal sehari which is on 23rd January 2011. Sampai je di airport Suvarnabhumi, Bangkok....terus ada van datang pickup kitorang dan dibawa direct ke Pattaya. Jauh jugak, lebih kurang 2 jam perjalanan, baru sampai.

INILAH BILIK AKU DI PATTAYA

Kali ini, aku memilih untuk check in di Holiday Inn Hotel, Pattaya. aku rasa, hotel ni 5 star. (correct me if i was wrong). kenapa aku kata 5 star sebab satu malam, harganya, RM300++. gile, tak pernah aku stay kat hotel mcm ni, unless kalo kompeni sponsor dan leh claim la.

so, 2 malam dok sini, sampailah abis training. topik yang dibincangkan dan diajarkan memang best tapi standard la, nama pun class training sure bab mengantuk dalam kelas tak dapat nak dielakkan. opismates dari Thailand pun ada yang tersengguk2. btw, trainer from US ni, mmg bagus dan suka cara dia mengajar.

TENGOK DARI LUAR JE ALCAZAR NI, TADE MEMBER NAK TEMANKAN AKU MASUK

abis je training on 25th January, kitorg terus bergerak ke Bangkok, van yang sama gak antar kami ke Bangkok. Nak kejar flight pada hari yang sama ke KL memang tak sempat sebab kami sampai di Bangkok pun dah almost jam 830malam. so, kami overnite di Bangkok jer dan stay di Bangkok City Hotel. Hotel budget but nice dan segala kemudahan yang aku perlukan ada. bagi aku, asalkan ada hot shower dalam bilik, ada free wifi dalam bilik dah cukup. it is a plus jika ada tv, peti sejuk, coffee making facilities. hotel ni best, siap ada bath tub lagi tu.

BILIK AKU DI BANGKOK

Bangkok City Hotel ni berdekatan ngan muslim area, so senang nak cari makanan halal. cross jalan je, dah ada masjid dan kedai2 makan muslim. area ni terletak di Ratchathewi, dan dekat je ngan station BTS (lebih kurang mcm lrt di malaysia la). so, dh lps check in, kami gi la minum2 kopi dan makan roti canai di area situ. yang berniaga tu, leh cakap melayu ngan slang kelantan. so, aku assume mereka ni mesti datang dari narathiwat atau pun yala. sebab kalo pure bangkok, mereka memang tak reti nak cakap melayu.

JOM MAKAN ROTI CANAI DI TEPI PETCHABURI ROAD

flight aku petang on 26th January. ingatkan sempat nak lepak2 ngan classmate aku, herry. tapi dia lak kerja dan aku malas nak kaco dia. so, aku layan jalan sorg2 di platinum shopping complex, di pratunam road. tak beli apa2 pun, jamu mata je (gaji tak masuk lagi masa ni). dah puas psuing2, terus aku naik airport train dr station phaya thai. murah je, RM4.50 sehala. kalo naik taxi, ada kena ketuk sampai RM80. (berdasarkan pengalaman aku) gila!!!

sampai je LCCT airport, terus aku balik rumah. aku mmg suka parking di LCCT, senang. lagipun, leh claim. hehehe. nak kena bersiap untuk next outstation lak....huhuhu.

BYE-BYE, JUMPA LAGI NEXT TIME

Friday, February 11, 2011

SOALAN & JAWAPAN - PENENTU HALUAN

SOALAN :

i rasa kan, DIA mmg dah tak pedulikan i langsung.
i tak expect dia akan jd lover i smula, cuma i trasa mcm i je yg bersungguh2 nak menten hubungan baik dgn dia. dia mcm dah tak berminat. rasanya, mcm dia nak delete i trus dr life dia. response lain betul

takpela,kalo itu yg dia nak, i kena la buat benda yang sama, takyah dah nak amik tau pasal dia, maybe i just layan dia mcm orang lain kot.

nnt, kaloo u free, u gi la minum2 ngan DIA. dan tanya benda ni kat dia. jgn lak u ckp, i soh tanya. ckp, u saja nak tau. u ckp, u just nak tanya, apakah perasaan dia terhadap i ? (i tak expect jwpn masih ada cinta, i realistik)

adakah dia selesa ngan i, dlm keadaan skrg ? atau dia rasa rimas ngan apa yg i buat (ajak dia kuar, teman tgk wayang, ajak coti).

i cuma nak tau. i tanak dia berpura2 baik, layan i sebab nak jaga hati i, i tanak mcm tu. kalo dia betul2 dh taknak ada apa2, ckp je. i take it rationally. i leh buat hal i sendiri, tanpa perlu consider dia langsung. i tanak nampak desperate sdgkan dia tak appreciate ngan apa yg i buat/usaha untuk berbaik (bukan sbg lover lagi, i paham)

lagipun, dia bukan suka pun, i tanya2 psl dia, pasal study, pasal life. dia kan sentiasa rasa, yg i ni penyibuk dan pushy. walaupun sebenarnya i concern and care. dia pun nak ada life sendiri yg berbeza masa dia kapel ngan i dulu

please bagi jawapan kat i, sblm i balik ke malaysia, sabtu mlm ni.

jawapan u, akan membantu i untuk membuat decision penting...


JAWAPAN (edited) :

i nak mintak ampun dulu kalau i punya msg ni agak harsh.
hehehehe

selepas menyoal siasat... haaaaa...
jeng jeng jeenngggg...

yes... i buat kesimpulan di sini, hanya you je yang berusaha nak mentain kan relationship antara you dengan dia. dia tidak yer.
but i tak setuju yang you kata dia nak delete or hilang dalam hidup you. dia still ingat kat you dan maksud i, memang dia dah tak berminat nak menjalinkan hubungan ala2 couple dengan you dah.

dia kalau boleh, nak still berkawan mcm biasa. kawan yang betul2 biasa. i tak rasa mcm adik-abang bagai yer...
mcm dia dengan lain2. kawan biasa2 sajork.
dia dah confirmkan dengan i yang dia memang tak nak ada hubungan cintan dengan you.

berkenaan dengan pasal dia selesa ke tak dengan you, i tak rasa dia cuba untuk mengelak. dia cuma kurang berminat jers.
so, nmpaknya di sini, you tak bleh dah macam nak mengajak dia bersungguh2 kalau nak ke mana2. just ajak lite2, kalau dia berminat, dia on. kalau tak berminat, no further questions or explanation githu.

dia kata lagi, cukup2 lah...
kalau kuar dengan you, sah2 you akan keluar duit aka sponsor bagai, kan.... so, dia tak nak macam tu dah.
cukup2 lah u dah belanja dia ke sgpore tempoh hari. i rasa, itulah yg last you keluarkan duit untuk dia.

berkenaan dengan yang you concern pasal dia, yes... i tahu you memang concern pasal dia. dia pun sedar. tapi, you kena tahu, you bukan lagi bf dia. dan dia pun sedar dan pasrah (githu) dengan hakikat yg dia tak der apa2 dah hubungan cintan dengan you.
so, skrg ni, you kena amik tahu pasal dia, dari jauh ja. tak perlu nak details... bagi i la...
macam you amik tahu pasal yang lain... light2 je..

i tak rasa dia berpura2 nak berbaik dengan you. i rasa, you patut kurangkan sifat ambil berat you thdp dia. bukan you tak boleh ambil berat, cuma kurangkan secara terperinci dan soalan2 yang agak dalam dan pushy. bagi you, tak lah pushy sgt, tapi, lain org, lain interpretation nya, uolss..

pasal yg you ajak tengok wyg tu, dia dah tengok dah pun. dan ada satu komen yg dia ckp, perlu ke u nak jeles ngan orang lain punya percutian bagai...
diorg lain, diorg tu, memang couple bercinta bagai. tapi you tak patut nak buat perbandingan antara hubungan mereka, dengan kisah hidup you skrg ni.

begitulah kisahnya so far.
secara percentage nya, i hanya mmberikan pndapat, 85%, u should not reconsider of taking dia back.
and you patut spend time dengan kawan2 yang rapat dengan you, yg u kenal bertahun2 lamanya, sebagai distraction untuk u tak kenang kembali kisah percintaan you dedolu.

sekian, terima kasih.

KESIMPULAN :

i really appreciate it. now, i rasa lega sebab sudah terjawab semuanya. masa untuk love myself more and more, 200% without consider org lain. yeay :)

Wednesday, January 26, 2011

HAPPY NEW YEAR 2011


belum terlambat rasanya nak ucap HAPPY NEW YEAR kepada semua.

apa azam tahun 2011 ? adakah semua azam tahun 2010 sudah tercapai ?

atau adakah azam tahun 2010 akan dibawa kembali ke tahun 2011 ?

adakah kita lebih baik pada tahun 2010 berbanding 2009 ?

adakah kita mahu lebih baik di tahun 2011 ?

byk sgt nombor, pening dah.

apa azam saya pulak ?

azam tahun 2009 (mana-mana yang teringat)
1 - cari kerja baru - tercapai
2 - dapat gaji lebih banyak daripada tahun 2008 - tercapai
3 - pindah rumah sewa baru - tercapai
4 - beli kereta - tercapai
5 - buat trip melancong ke oversea (bangkok adalah destinasi pertama) - tercapai
6 - buat kerja outstation di oversea (dapat ke thailand & indonesia) - tercapai
7 - dapatkan certificate iso 9001:2008 untuk company - tercapai
8 - cari cinta dan dapat lover (kami breakup pada end of september 2010 selepas setahun bersama) - tercapai
9 - naik offshore platform (naik offshore platform - baronia di offshore miri, sarawak) - tercapai
10 - pergi bercuti dengan lover (di pantai merdeka, kedah) - tercapai


azam tahun 2010 (mana-mana yang teringat)
1 - beli katil queen bed - tercapai
2 - buat kerja outstation di oversea lagi (thailand, indonesia, australia) - tercapai
3 - melancong ke oversea (new year celebration di singapore) - tercapai
4 - dapat assistant di opis - tercapai
5 - beli personal laptop - tercapai
6 - tengok at least satu konsert artis (konsert noryn aziz - marvellous) - tercapai
7 - join gym secara aktif (terpaksa stop kejap sebab sakit dan terlalu byk outstation) - tercapai
8 - turunkan berat badan (tahun 2011 naik balik sbb selera makan dah ada kembali) - tercapai
9 - pergi bercuti di genting highlands (bersama lover dan kawan2) - tercapai
10 - dapatkan green book dan diiktiraf sebagai Safety & Health Officer - tercapai

azam tahun 2011 (not in particular order)
1 - buat kerja oustation di oversea lagi
2 - melancong ke oversea (at least sekali)
3 - dapatkan certificate OHSAS 18001:2007 untuk company
4 - cat bilik tido dan refurbish sikit2
5 - buat offshore platform site visit (at least 1 visit)
6 - buat site visit ke Kemaman (at least sebulan sekali) dan site visit ke Labuan (at least sekali dalam 2 bulan)
7 - bercuti ke melaka, penang dan cameron highlands (at least sekali)
8 - buat trip ngan keretapi ke utara semenanjung (at least sekali)
9 - lebih gigih dan komited ngan kerja.
10 - lebih komited ngan gym
11 - update blog at least seminggu sekali
12 - buat simpanan di ASB
13 - tidak tinggal solat
14 - baca yaasin setiap malam jumaat
15 - solat subuh di masjid setiap hari jumaat (sujud sajdah)
16 - lebihkan penjagaan kesihatan, watch what i eat

ini je kot yang terlintas di fikiran pada masa ini. kita tengok, bila tahun 2011 berakhir, adakah semua benda yang tertulis dalam azam 2011, tercapai

BLOG SUNYI

hahaha, lama gila aku tak jenguk blog aku. sunyi gila.

okla, mulai tahun ini, aku mau aktif update blog kembali.

at least, one entry per week.

bosan2 kat umah, ada gak keje mengupdate blog kan.

nantila, nak cari idea dulu.

kita mulakan next week la ek