Wednesday, May 24, 2006

SEKS ADALAH MULTIVITAMIN ?

SEKS ADALAH MULTIVITAMIN ?



Bila anda enggan melakukan hubungan seks kerana sedang sakit kepala, maka segeralah mencari alasan lain yang lebih masuk akal. Perlu diketahui bahawa melakukan hubungan seks itu boleh menghilangkan sakit kepala.



Tidak percaya? Mari semak beberapa penjelasan ilmiah di bawah ini. Mari kita berbicara secara ilmiah bagaimana SEKS boleh menghilangkan sakit kepala.



Sesaat setelah orgasme, otak akan memerintahkan tubuh untuk mengeluarkan hormon pembunuh rasa sakit. Hormon itu adalah hormon yang bekerja dan memiliki efek seperti morfin. Secara awam mungkin boleh diertikan bahawa semakin banyak orgasme, maka semakin banyak "ubat sakit kepala" yang dikeluarkan.



Hubungan seks juga boleh membuat anda lebih peka. Daya cium anda akan meningkat seiring dengan frekuensi hubungan seks anda. Perlu diketahui bahawa saraf-saraf deria dalam hidung, akan dipacu bekerja berkali ganda ketika anda sedang ghairah. Hal ini terjadi kerana aliran darah menuju ke hidung meningkat.



Bukan rahsia lagi apabila melakukan hubungan seks secara rutin terbukti dapat meningkatkan kualiti kesihatan anda. Dalam Secret of the Superyoung, penulis yang juga Ahli Saraf di Royal Edinburgh Hospital, David Weeks, mengatakan bahawa melakukan hubungan seks dalam kuantiti yang cukup, boleh membuat anda tampil 10 tahun lebih muda.



Oh ya, seks juga mujarab sebagai ubat stres. Bila merasa tegang, maka seks boleh membantu anda menjadi lebih rileks dan mengurangi beban yang terasa akibat rutin kerja seharian. Selama melakukan hubungan seks, tubuh akan mengeluarkan endorphin, yakni hormon yang boleh menciptakan perasaan enak dalam otak.



Perlu diketahui pula, berdasarkan sebuah penelitian, melakukan seks secara teratur ternyata boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh sampai 30%. Hubungan seks menghasilkan hormon melatonin, yang baik untuk melawan bakteria dalam darah, menghindari efek-efek penuaan dan memberi efek mengantuk. Dengan demikian, anda boleh terhindar dari penyakit flu dan masuk angin tanpa harus bergantung pada ubat dan jamu-jamuan.



Dengan takdir Tuhan, anda boleh panjang umur berkat hubungan seks. Percaya atau tidak, setelah melakukan study lebih dari 10 tahun di negara bahagian Welsh, Inggeris, Profesor dari Bristol University, Shah Ebrahim, mengatakan bahawa seks dapat mengurangi risiko terkena serangan jantung atau stroke.



Menurut Embarhim, melakukan hubungan seks itu lebih sihat daripada jogging. Dengan melakukan seks sebanyak tiga kali seminggu, bererti anda memperoleh ekstra pembakaran kalori hingga 8000 kalori setiap tahun. Bila tubuh melakukan pembakaran kalori yang mendekati sempurna ini, anda akan merasa lebih sehat dan bahagia.



Mungkin anda belum mengetahui bahawa setiap 100 kali orgasme, bererti anda terhindar dari kematian premature hingga 36% kerana darah boleh menembus daerah-daerah "mati" ketika malakukan seks, sehingga daerah-daerah itu boleh diperbarui. Dengan melakukan hubungan seks, bererti anda merangsang pembaikpulihan sel-sel dalam tubuh anda sendiri.



Namun yang paling utama dan penting dari itu semua adalah, semakin sering melakukan hubungan seks, maka anda akan semakin romantis. Hormon oxytocin yang dikeluarkan setiap kali orgasme, boleh meningkatkan daya romantisme, seperti selalu ingin memeluk dan mencium, atau sebaliknya. Dengan demikian, hubungan cinta anda boleh dikatakan relatif aman damai.

26 comments:

auni said...

patut la aku kelihatan muda...nak tgk da vinci code pun kene soal dah cukup 18 tahun ke tak!! (gitu!!)

izzu said...

giteew...aku rasa aku perlukan sex yang byk, utk jd kurus. camner nak buat ni ? tak sabar nak balik semenanjung...ramai dah org menunggu aku ni... :P

auni said...

Namun yang paling utama dan penting dari itu semua adalah, semakin sering melakukan hubungan seks, maka anda akan semakin romantis.

yes...i memang romantis dan dramatis orangnye...

auni said...

haa..ckp pasal kurus..nak tau..aku dah leh muat skir yang dah 2 sem aku tak leh pakai!! bermakna....? mmg sgt mujarab utk kuruskan badan not!

kalau kau balik semenanjung...yang ka sabah tu mcm mana? tak lara ke?

izzu said...

i pun romantis jugak :P

kebede said...

kalau cikcap kira sex tak?

izzu said...

kelles, ko beromen ngan sapa plak kat jb sana tu ?

lara ke dia ? hmm, aku pun tak tahu dan aku taknak pikir psl tu. aku rs maybe tade effect mana pun, since dia hanya anggap aku teman tapi mesra je, bukan teman dan bercinta

auni said...

aku kat UTP la laha skang!!!! hehehe...last rembak semalam pagi...

izzu said...

motif, ko klik post byk kali entry yg sama ?

auni said...

tu la...spam..

izzu said...

cikcap dikira sex, kalo ko nak kira la. tapi, sah2la maksud entry ni, is having sex with at least 2 person. kalo lebih pun takpe...harusla gangbang.

auni said...

Aku Bukan Untukmu
by Rossa


Dahulu kau mencintaiku
Dahulu Kau menginginkanku
Meskipun tak pernah ada jawabku
Tak berniat kau tinggalkan aku

Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon Maafkan aKu...

Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain....
tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu...

Janganlah lagi kau mengingatku kembali...
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan Pernah tinggalkan dirinya
Untuk diriku...

izzu said...

wah, still kat utp la. haruslah berembak 24 jam je kan ? si keci pun ada kat utp lagi kan ? sesuaila...rembak2 je kerjanya. pakai protection ye...kalo tak, harusla kena gugurkan janin nnt. ooops

auni said...

ehehehe....

bila tgk picture brokeback mountain tu, teringat cerita dia yang tragis...so sad story....

izzu said...

huwaaaa!!!! kenapa ko post lagu ni zetty. sedih :( aku merelakan dia pergi tapi aku akan tetap ingati dia. aku rasa, aku kena cepat2 cari kapel. so, barula kurang sikit feeling aku towards him, kan ? haih, nak balik semenanjung, nak cr kapel. byk dah org dok sms, nak jd kapel tp semua aku suruh tunggu dulu. takmo, jumpa 3 hari, kapel pastu break up lepas 2 minggu...

tapi, takpe...coz ari ni akan spend masa ngan si dia lagi. so, aku akan still happy. aku mmg akan berpijak pada realiti. si dia takkan jadi milikku but i'm happy to be wit him...walaupun hanya begini saja.

matilah, cinta begini dinch kekal. harusla nak cr balik skoolmate aku yg minat aku (pompuan betul), ajak kawen ngan aku bila aku dah umur 30 tahun, voley ?

izzu said...

yeah, sgt sad story...aku nangis tgk filem tu, walaupun dua kali tgk tetap menten nangis jugak

auni said...

ada ke not? hehehe....harus la tukar pasni, ko jd stret plak!!!

ala..berchenta sajork.....just enjoy the ride and go with the flow...just dont get urself caught/tersangkut.nnt menderita

izzu said...

heheheh, ada. tapi....lamaaaaa dulu. tapi buat apa dikenang kisah dulu kan ?

yes, ai mmg tgh enjoy ni. yipeee!!!

auni said...

i baru letak vclip lagu rossa tu kat blog i...jgn lupa singgah!!

Kebede said...

tadi ada problem ngan laptop aku..tu yg jd banyak post camtu

izzu said...

campak lombong je laptop ko, iteew

kimie hatsumomo said...

Quote: "jumpa 3 hari, kapel pastu break up lepas 2 minggu..."
waaaaaaaaaaaaa.... *nanges* sedihnye kalu camnie kan.... veryd er tak seswai~

izzu said...

yes, very der tak seswai

SpiNgemOrKS said...

haiyok.. chat room kah ini??? **mati la i komen sndrik balas sndrik kan..

izzu said...

keji je spin...perlu ker sebegiteew ?

apau said...

hayo ... terus jd ruangan berborak ke?