Tuesday, March 06, 2007

PART TIME JOB

Finally, aku berjaya gak mendapat part time job selepas almost 2 months and a half aku mencuba. Hairan kan, nak dapat part time job pun susah. Tapi, bila aku pikir2 balik di mana silap aku, memang patut aku tak dapat apa2 part time job. Tapi sekarang, alhamdulillah...aku dah dapat part time job. Kerja biasa-biasa je. Part time job di Kenny Rogers di KL Sentral. Dekat ngan umah aku di Segambut. Cuma perlu naik komuter dan tambangnya pun hanya RM1 untuk sehala, kalo dua hala baru RM2. Biasanya aku budget RM1 je untuk peri balik sebab aku beli tiket untuk kanak-kanak...Heheheh....

Kerja kat situ, okla. Manager ok, kawan-kawan kerja pun ok. Walaupun dia bagi gaji murah tapi bagi aku environment kerja di situ menarik. Kiranya, aku seronok kerja kat situ. Cuma aku taknak terlalu rapat ngan staff di situ. Bukan aku ni sombong atau apa tapi aku hanya hadkan mereka sebagai kawan sekerja bukan kawan-kawan rapat. Lagipun, aku memang lambat mesra ngan orang-orang yang baru aku kenal. Aku ambil sedikit masa untuk adjustkan diri aku sendiri.

Bagi aku, kerja is kerja. Aku akan kurangkan bercakap, atau bergurau senda masa bekerja. Kalau nak bergurau atau berborak2, semua tu boleh dibuat semasa break, selepas atau sebelum masuk kerja. Bukan bermaksud kerja macam robot cuma aku lebih fokus pada kerja. Kalo setakat cakap2 biasa, tade masalah. Cuma bila customer datang, kena layan dulu. Kena habiskan semua kerja barulah boleh nak take 5 atau pun nak buat benda2 lain.

Walaupun, hanya bekerja di Kenny Rogers, aku mesti menunjukkan prestasi kerja yang terbagus. Semua perkara aku akan ambil serius. Betul cakap orang, memang memenatkan bekerja di restaurant. Tapi bagi aku, itulah cabaran kerja. Walaupun penat, aku takkan menunjukkan muka penat. Sentiasa tersenyum apabila customer menjejakkan kaki ke dalam restaurant.

Aku sedikit berbangga. Di hari pertama aku bekerja, aku sudah mendapat feedback yang bagus dari manager aku. Dan yang lebih membuat aku berasa gembira dan berpuas hati, customer memberikan aku pujian yang menyenangkan. Customer itu juga tak henti2 memuji aku dan mengatakan yang aku mempunyai masa depan yang cerah di masa hadapan.

Aku berharap, yang dia maksudkan bukan "masa hadapan" tu, bukanlah setakat di Kenny Rogers....biarlah "masa hadapan" tu apply utk kerja2 yang lagi bagus. Bukanlah aku bermaksud kerja Kenny Rogers tak bagus cuma aku rasa, aku deserve untuk kerja yang bersesuaian ngan kelulusan aku. Aku tak expect yang aku akan jd engineer semata2...cuma biarlah a job that can pay well, bukan sahaja untuk sara diri but untuk juga disimpan dalam membeli harta.

Sekarang, sudah masuk 3 minggu aku bekerja di situ. Walaupun, aku suka bekerja di situ tapi aku still berharap dapat kerja yang lagi ok. Walaupun gajinya agak murah RM3.50/hour tapi dapat complimentary meal. Dah save sikit budget makan. Sekarang ni, aku makan kat tempat kerja. A quarter meal chicken dapat membuatkan aku kenyang satu hari. Aku pergi kerja dan balik dari kerja, memang aku takyah beli makanan lain. Duit yang save tu, bolehla buat pergi sauna. Ooops, pecah rahsia pulak.

Dulu2, masa nampak kedai Kenny Rogers...aku ada buat wish nak makan quarter chicken meal tu setiap hari. Sekarang hajat dah termakbul. Tapi, aku pulak dah rasa muak sbb tipa2 hari makan ayam. Bukan tade pasta meal atau jacket potato meal. Tapi, quarter chicken meal yang paling mengenyangkan dan tak memerlukan aku membeli makanan2 lain sbg tambahan. Berat badan aku pun dah naik balik. Masa demam kuat ari tu, aku hilang 6 kgs dalam masa 3 hari. Nampaklah kurus sikit dan market pun naik. Kenalah, makan salad2 je lepas ni...biar leh kurus sikit. Bila dah kurus sikit, sure market makin naik...heheheh

Kalo anda ingin merasakan layanan hebat dengan senyuman yang tiada hentinya, silalah datang ke Kenny Rogers KL Sentral. Saya akan melayan anda seperti seorang putera atau puteri raja. Tapi, kalo anda tidak berpuas hati dengan makanan, jangan marahkan saya. Silalah marah manager atau tukang masak yang bertugas pada hari itu.

Hello Sir. Welcome to Kenny Rogers!!!!

8 comments:

Alya said...

Untuk kurus cara sihat...

http://cinch.cjb.net

Call 016-237 9111 (Alya)

> Malaysia & Indonesia

I z U a N said...

hi izzu...mrasa i buat segmen terjah kat kenny rogers ittew

TULISANSULIT said...

bolehla minta makan free ek??
slalu gak singgah klsentral lps abis keje..boleh ni..boleh..


TS

izzu said...

wah wah alya ni...pandai je pilih org nak promote benda alah tu

kalo yuol dtg terjah i, i tunjukkan senyuman mesra i

dtg la,...tapi makan free...nak kena tunggu i jd manager dulu la. yeke, slalu dtg kenny rogers klsentral ke ? tak pasan pun, u mana satu...tegurla i, kalo nampak i

BicaraTeruna said...

r u still at kenny rogers?

izzu said...

no la, bicarateruna. masa tu, i kerja part time while waiting for better offer. skrg dah kerja permanent kat tmpt lain. kenny rogers tu, kerja after grad

firdausalleh said...

dia starting kerja kat situ pun 3.50 eh? ak ingat kfc jer

izzu said...

tadela, sapa2 pun leh keje situ